The Barn / Alexis Dornier

The Barn / Alexis Dornier

© KIE© KIE© KIE© KIE+ 37


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    356 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: KIE

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project

    Manufacturers: Bare furniture, Kaltimber


  • Principal architect:

    Alexis Dornier


© KIE
© KIE

Text description provided by the architects. This building is in all its main components made of ethically sourced reclaimed wood (kaltimber). The 16 unevenly curved and twisted columns were once part of a road leading over the swamps in Kalimantan / Borneo.

© KIE
© KIE
Plan - 1st floor
Plan – 1st floor
© KIE
© KIE
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© KIE
© KIE

Arranged in an almost perfect square, the heavily textured surfaces of the columns are indicative of their age and former life – a reminiscence to be kept alive.

© KIE
© KIE

The main achievement of woodworking craftsmanship, and therefore the essential design idea, was to incorporate these uneven building elements into a functional framework for walls, stairs, balconies, and sliding windows and doors. Built on 3 levels, the floor plan and section reinforce the three-dimensional experience of the space composed around these columns.

© KIE
© KIE

Evenly milled iron wood planks become the partitions between the spaces with a clean design. No wall interrupts the transparent circumference of the building. Partitioned window elements define the correlation between interior and exterior in a rhythmic manner. The window partitions are partly obscured by banana fiber paper screens, handcrafted in Bali by a Japanese expatriate (Naruse @greenman_bananapaper_studio)

© KIE
© KIE
Section
Section

The surfaces of the building are kept in dark gray to emphasize the central skylight dominating the empty space in the center. From there, the mezzanine level extends into the two eaves and the upper bathroom, the master bedroom and the walk-in closet.

© KIE
© KIE

All added furniture is solid recycled teak wood and rattan mesh. Light in color, they become the element of contrast and the focal point. Arranged out of step with the building’s grid lines, they become oddly placed objects of interest.

Plan - 2nd floor
Plan – 2nd floor

The living room is punctuated by the columns, the conversation pit below forms one of the decentralized strong points of the central space. The main deck connects to the salon and connects the elevated swimming pool overlooking the neighboring Cliffside to the South Indian Ocean. Covered with locally sourced granite in a slightly greenish hue, this element is a tribute to Japanese onsen culture and blends into the lush surroundings of the South Bali landscape.

© KIE
© KIE

Very little direct lighting has been used to emphasize an atmosphere of tranquility and rest. Particular attention is paid to the pendant lights designed in banana fiber paper in the building, which is otherwise simplistically furnished.

© KIE
© KIE
© KIE
© KIE

The design of the garden is a consequence of the orthogonal planning nature of the building. The flower and plant bedding, made from weathered iron wood planks, forms a dry garden with lemongrass, lavender, cacti and other plants. The garden continues practically under the structure and becomes a background for the gym, office and spa located on the ground floor. This building is part of the infrastructure of the ‘Uluwatu Surf Villas’ complex (https://uluwatusurfvillas.com). A network of buggy tracks connects the main facilities of the nearby resort.

© KIE
© KIE



Source link

Comments are closed.